Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Der Spiegel: «Ο Τσίπρας δεν είναι παρανοϊκός, θέλει όμως να σπάσει το βίαιο δόγμα της λιτότητας»


Μήνυμα ελπίδας σε όλη την Ευρώπη θα μπορούσε να δώσει μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, τονίζει ο Γιάκομπ Άουγκσταϊν, γιος του ιδρυτή του Der Spiegel, σε άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού, που έχει τον τίτλο «Υπάρχει λόγος να υποφέρουν οι Έλληνες;» 


Όπως τονίζει στο άρθρο του ο Γιάκομπ Άουγκσταϊν, ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι παρανοϊκός. «Δεν θέλει να βγει από την ΕΕ, ούτε αμφισβητεί το ευρώ. Θέλει όμως να σπάσει το βίαιο δόγμα της λιτότητας, το οποίο επέβαλαν Ευρώπη και ΔΝΤ στη χώρα του». Επισημαίνει ακόμα ότι το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για κούρεμα του χρέους μπορεί να είναι επαναστατικό αλλά είναι αναγκαίο: «Από τις απαιτήσεις του ξεχωρίζει απλώς μία: το κούρεμα του χρέους. Είναι όντως επαναστατικό, αλλά αναγκαίο. Η Ελλάδα πρέπει να απαλλαγεί από τα χρέη της. Η αποπληρωμή τους δεν είναι δυνατή».

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει αχτίδα ελπίδας για τη δημοκρατία στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης η δημοκρατία στην Ευρώπη έχει λάβει έναν αυταρχικό χαρακτήρα», αναφέρει ο Γερμανός δημοσιογράφος, που ασκεί δριμεία κριτική στην Άγκελα Μέρκελ. Όπως εξηγεί, ο ίδιος δεν διαφωνεί με τη λογική των περικοπών όμως: «Όποιος κάνει περικοπές σε περιόδους κρίσης, έχει τελειώσει. Υπήρξαν προειδοποιήσεις. Εντούτοις η Άγκελα Μέρκελ και οι ιδεολόγοι στην καγκελαρία δεν ήθελαν να παραδεχθούν ότι μπορεί να μιλάμε για προϋπολογισμούς κρατών, ωστόσο αυτοί δεν μπορούν να εξυγιανθούν στη βάση υπολογισμών της σουηδής νοικοκυράς». ...

«Γιατί αφήνουν τους Έλληνες να υποφέρουν;» διερωτάται. «Ως τιμωρία για τις αμαρτίες του παρελθόντος; Για να φοβηθούν άλλες χώρες με μεγάλα χρέη; Για να μπορεί η Άγκελα Μέρκελ να λέει στους ψηφοφόρους της ότι δεν υπάρχουν γερμανικά χρήματα για τεμπέληδες νοτιοευρωπαίους;»

Για τον Γιάκομπ Άουγκσταϊν, το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι: «Από την αρχή της ευρωκρίσης η Μέρκελ ακολουθεί μια σουρεαλιστική στρατηγική, σύμφωνα με την οποία, θέλουμε να διατηρήσουμε την νομισματική ένωση, γιατί οι εξαγωγές μας επωφελούνται από αυτή και επειδή φοβόμαστε τις πολιτικές συνέπειες της κατάρρευσης. Ωστόσο δεν θέλουμε να υλοποιήσουμε τη βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του κοινού νομίσματος, που είναι η πολιτική ένωση». Τονίζει επίσης, ότι η έλλειψη οραμάτων της Μέρκελ, οδηγεί την Ευρώπη στην καταστροφή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.