Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Τι στοιχίζουν οι αιρετοί στους Δωριείς

Επειδή έλαβα διάφορα μηνύματα και διαμαρτυρίες γιά την τοποθέτησή μου για το κόστος  διοίκησης του Δήμου θα αναφερθώ αναλυτικά τι στοιχίζουν οι αιρετοί στον Δήμο μας.
Το Σύνταγμα ορίζει ρητά ότι το αξίωμα του Δημάρχου είναι τιμητικό και άμισθο. Γιά την αντιμετώπιση των εξόδων του και για να μπορεί να ζει αξιοπρεπώς όσο ασκεί τα καθήκοντά του όρισε ο νομοθέτης να λαμβάνει αντιμισθία η οποία καθορίζεται με απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών.  Δεν υπάρχει κώλυμα η παράλληλη άσκηση ιδιωτικού έργου. 
Έτσι λοιπόν στον Δήμαρχο Δωρίδος καταβάλλεται αντιμισθία 30.800€ ετησίως.
 Ανάλογα με τον πληθυσμό των Δήμων ορίζονται και οι θέσεις των αντιδημάρχων. Ο Δήμος Δωρίδος έχει 4 αντιδημάρχους εκ των οποίων οι δύο λαμβάνουν αντιμισθία και οι άλλοι δύο είναι άμισθοι. Έτσι λοιπόν οι δύο αντιδήμαρχοι λαμβάνουν αντιμισθία 30.800€ ετησίως. Οι άλλοι δύο οι οποίοι θεωρούνται άμισθοι και εφόσον είναι υπάλληλοι του Δημοσίου έχουν δικαίωμα να επιλέξουν τις αποδοχές της οργανικής τους θέσης δηλαδή 50.000€ περίπου ετησίως, Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά γίνονται όλοι "έμμισθοι" σε βάρος του Δήμου. Συνολικό κόστος αντιδημάρχων 80.000€ περίπου.
Στον πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου ο οποίος είναι ουσιαστικά και ο πιό αδικημένος της παρέας καταβάλλεται αντιμισθία  6.500€. Στο Δήμο μας δεν καταβάλλεται αντιμισθία γιατί είναι συνταξιούχος του Δημοσίου και έχει επιλέξει την σύνταξη.
Αποζημίωση προέδρων κοινοτήτων 250.000€ περίπου ετησίως.
Πέραν όλων των παραπάνω μερικοί έχουν ξεχάσει την μάρκα του αυτοκινήτου τους γιατί κυκλοφορούν μέρα-νύχτα με υπηρεσιακά αυτοκίνητα χωρίς να αποδίδουν λογαριασμό σε κανέναν. Ταξιδάκια, ξενοδοχεία, υπηρεσιακά τηλέφωνα, έξοδα για συμμετοχή σε ημερίδες και συνέδρια κλπ. Τα επίσημα γεύματα πάνε κι έρχονται. Ποιους τραπεζώνουμε αυτό κρατιέται επτασφράγιστο μυστικό. Το κόστος αυτών κατ' εκτίμηση ξεπερνά τα 30.000€ τον χρόνο.
Πάμε τώρα στους συμβούλους του Δημάρχου. Δικαιούται δύο. Προσλαμβάνονται με απόφαση του Δημάρχου ύστερα από πρόσκληση ενδιαφέροντος. Η δαπάνη ανέρχεται σε 35.000€ ετησίως. Το έργο αυτών των ανθρώπων που κόσμησαν το ψηφοδέλτιο του Δημάρχου για έναν παράξενο λόγο δεν το βλέπει κανένας.
Εκτός των παραπάνω προβλέπεται και αποζημίωση για τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του νομικού προσώπου και στα  μέλη Δ.Σ. της κοινωφελούς εταιρείας.  Εκτιμώμενο κόστος 12.000€
Επίσης σε όλους όσους έχουν εκλεγεί και είναι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα -εκτός των αντιδημάρχων που είναι σε αναγκαστική άδεια όλο το χρονικό διάστημα που ασκούν τα καθήκοντά τους- παρέχεται επιπλέον άδεια δύο μηνών από την υπηρεσία τους γιά την άσκηση των καθηκόντων τους .  
Τώρα που φτάσαμε το μισό εκατομμύριο περίπου για να δούμε λοιπόν τι θα πείτε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.