Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Λαφαζάνης: Μια αριστερή κυβέρνηση οφείλει να διαγράψει το χρέος ακόμα κι αν δεν συμφωνήσουν οι δανειστές

(H συνέντευξη δόθηκε στον Βαγγέλη Παπαδημητρίου και δημοσιεύθηκε στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ – 6/2/2014)
«Aν μια κυβέρνηση της Αριστεράς δεν μπορέσει να διαγράψει το μεγαλύτερο μέρος του χρέους μέσα από σκληρές διαπραγματεύσεις, τότε όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η αριστερή κυβέρνηση θα προχωρήσει, με τη θέληση του ελληνικού λαού, μπροστά έτσι κι αλλιώς για να προασπίσει την επιβίωση του τόπου με όλα τα μέσα που διαθέτει».
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, βουλευτής Β’ Πειραιά και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζει τη στάση του κόμματος του αναφορικά με τη σκληρή διαπραγμάτευση, σημειώνοντας παράλληλα πως «η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν πρόκειται να υποκύψει σε οποιονδήποτε εκβιασμό του τύπου: “Διατηρήστε το Μνημόνιο και συνεχίστε τη λιτότητα, αλλιώς θα πάθετε εκείνο ή το άλλο ή θα βγείτε από δω κι από κει”. Η Ελλάδα της Αριστεράς δεν θα γίνει δεύτερη Κύπρος του Ν. Αναστασιάδη».
Σε σχέση με τις πολιτικές συμμαχίες που θα επιδιώξει ο ΣΥΡΙΖΑ αν δεν επιτύχει την αυτοδυναμία στις επερχόμενες εκλογές, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος σημειώνει με νόημα: «Η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν μπορεί να συμπεριλάβει στις γραμμές της, χωρίς να χάσει το ρόλο και την αποστολή της, δυνάμεις μνημονιακού προσανατολισμού και διαχείρισης εκείνης ή της άλλης μορφής, δυνάμεις που θα πατάνε σε πολλές βάρκες ή δυνάμεις αντιμνημονιακής ρητορικής χωρίς σαφές προοδευτικό πρόσημο πολιτικών επιλογών».
Η Κεντρική Επιτροπή τον ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε τους δεκατρείς υποφήφιους περιφερειάρχες. Τελικά εισέρχεστε στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών σε κάποιες περιοχές όχι με πρωτοκλασάτα στελέχη σας, όπως είχε αρχικά υποστηριχθεί. Θα μπορούσαν να υπάρξουν διαφορετικές επιλογές;
Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την ώρα διέθετε την ευχέρεια να κάνει πολλές επιλογές και με πολύ ικανά στελέχη και προσωπικότητες σε όλες τις περιφέρειες, που θα μπορούσαν να υπηρετήσουν επάξια και νικηφόρα τον κατεξοχήν πολιτικό θεσμό της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Η τελική επιλογή υποψηφίων που έγινε ανάμεσα σε πολλαπλές δυνατότητες, με την έγκριση και της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύω ότι σε γενικές γραμμές είναι σε καλή κατεύθυνση και θα έχει θετικά και νικηφόρα αποτελέσματα.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι και πολιτική μάχη. «Μνημονιακοί εναντίον αντιμνημονιακών». Ο Οδυσσέας Βουδούρης, ωστόσο, είχε ψηφίσει Μνημόνια. Γιατί τον στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, τόσο προσωπικά όσο και η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ και άλλα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής εκφράσαμε τη ριζική αντίθεση μας στην υποψηφιότητα στην οποία αναφέρεστε. Οι λόγοι της δικής μου αντίθεσης υπήρξαν καθαρά πολιτικοί, τους εξέθεσα αναλυτικά στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και έχουν γίνει δημοσίως γνωστοί. Από κει και πέρα η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε όπως αποφάσισε και εγώ δεν θα ήθελα να προσθέσω τίποτα.
Λέγεται πως ο στόχος για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι 6 + 1 περιφέρειες. Σε αντίθετη περίπτωση, θα είναι ήττα;
Δεν γνωρίζω από πού προκύπτει ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να κερδίσει 6 + 1 περιφέρειες. Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοια εκτίμηση ή κατεύθυνση. Αντίθετα, θεωρώ ότι η προσπάθεια μας είναι να έχουμε νικηφόρα ψηφοδέλτια παντού. Είμαι αισιόδοξος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει όλες τις περιφέρειες, ακόμα και τις πιο «δύσκολες», και θεωρώ ότι στις παρούσες πολιτικές και τραγικές κοινωνικές συνθήκες τα ψηφοδέλτια που στηρίζουμε μπορούν να κόψουν πρώτα το νήμα ακόμα κι εκεί που κάποιοι το θεωρούν απίθανο. Οι πολίτες καλούνται παντού απ’ άκρου εις άκρον της Ελλάδας να στείλουν απ’ όλες τις κάλπες που θα στηθούν ένα μήνυμα προοδευτικής ανατροπής και ελπίδας.
Έχετε πει ότι πρέπει να διαγραφεί μεγάλο μέρος του χρέους ή και ολόκληρο. Αν οι δανειστές αρνηθούν, τι πρέπει να κάνει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;
Η προσωπική μου θέση είναι ότι πρέπει να τεθεί θέμα διαγραφής όλου του κρατικού χρέους, το οποίο, έχω επανειλημμένα δηλώσει, είναι άδικο, βαθύτατα ταξικό και καθόλου βιώσιμο. Η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει για να ανασάνει η χώρα. Άλλωστε, και όλο το χρέος να διαγραφεί, πάλι το οικονομικό και αναπτυξιακό πρόβλημα της χώρας θα είναι δυσεπίλυτο. Θα μου πείτε, είναι εύκολο να επιτευχθεί με διαπραγματεύσεις η διαγραφή, και μάλιστα του μεγαλύτερου μέρους του χρέους; Όχι, δεν είναι καθόλου εύκολο. Είμαι ο τελευταίος που θα ήθελε να εξωραΐσει τα πράγματα. Εδώ που έχουμε φτάσει όμως δεν υπάρχει καμιά άλλη διέξοδος. Το χρέος αυτό δεν θα πνίξει, ήδη πνίγει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και όλη την Ευρώπη, της οποίας, άλλωστε, οι περισσότερες χώρες είναι υπερχρεωμένες. Είναι προφανές ότι, αν μια κυβέρνηση της Αριστεράς δεν μπορέσει να διαγράψει το μεγαλύτερο μέρος του χρέους μέσα από σκληρές διαπραγματεύσεις, τότε όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η αριστερή κυβέρνηση θα προχωρήσει, με τη θέληση του ελληνικού λαού, μπροστά έτσι κι αλλιώς για να προασπίσει την επιβίωση του τόπου με όλα τα μέσα που διαθέτει.
Επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου αλλά και πάση θυσία παραμονή στην Ευρωζώνη θεωρείτε ότι είναι εφικτός στόχος; Ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και στελέχη του οικονομικού επιτελείου έχουν ξεκαθαρίσει ότι επιλογή είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ και ότι η ενδεχόμενη έξοδος θα είναι καταστροφή. Θα επαναλάβω την ερώτηση αλλά αναφορικά με το Μνημόνιο: Αν οι εταίροι δεν δεχτούν, τι προβλέπετε ότι θα γίνει;
Τα Μνημόνια έχουν καταστρέψει κυριολεκτικά τη χώρα και η τραγωδία είναι ότι η κυβέρνηση οδεύει ολοταχώς για να βάλει τον τόπο σε νέο μνημονιακό κάτεργο. Τα Μνημόνια πρέπει να ακυρωθούν και να καταστούν παρελθόν, αν θέλουμε να βγούμε από την κρίση και το τέλμα. Αυτή η θέση είναι αδιαπραγμάτευτη για τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν είναι διαπραγματεύσιμη η επιβίωση της χώρας και του λαού. Για τις χώρες και τους λαούς που θέλουν να υπάρξουν και να έχουν προοπτική δεν υπάρχουν μονόδρομοι, και μάλιστα μονόδρομοι που σε πάνε στον γκρεμό. Η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν πρόκειται να υποκύψει σε οποιονδήποτε εκβιασμό του τύπου: «Διατηρήστε το Μνημόνιο και συνεχίστε τη λιτότητα, αλλιώς θα πάθετε εκείνο ή το άλλο ή θα βγείτε από δω κι από κει». Η Ελλάδα της Αριστεράς δεν θα γίνει δεύτερη Κύπρος του Ν. Αναστασιάδη.
Πιστεύετε πως η κυβέρνηση θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές;
Οι πρόωρες εθνικές εκλογές είναι θέμα χρόνου για την κυβέρνηση και ή θα γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές ή θα πραγματοποιηθούν μετά το «Βατερλό» που θα υποστούν τα κυβερνητικά κόμματα στην ευρωεκλογική και τοπικοαυτοδιοικητική αναμέτρηση.
Με ποιους θα συνεργαστεί τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση; Με τη ΔΗΜΑΡ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ;
Το λαϊκό ρεύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ συνεχώς διογκώνεται και με την πάροδο του χρόνου λαμβάνει τη μορφή χιονοστιβάδας. Η κατάκτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας μέσα σε αυτές τις πολιτικοκοινωνικές συνθήκες και υπό τον παρόντα εκλογικό νόμο δεν είναι καθόλου απίθανη. Αντίθετα, μπορεί να αποδειχτεί εφικτή. Πέραν τούτου όμως ακόμα και κοινοβουλευτική πλειοψηφία να διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που, όπως είπα, είναι ρεαλιστικό, θα επιδιώξουμε, έτσι κι αλλιώς, κυβερνητικές συνεργασίες, προσανατολισμένες όμως προς τα αριστερά.
Μια κυβέρνηση της Αριστεράς που θα προκύψει από τις εκλογές θα πρέπει, για να υπηρετήσει τον τόπο και το λαό, να ακολουθήσει με συνέπεια και σταθερότητα, χωρίς ταλαντεύσεις και αναδιπλώσεις, μια πολιτική τόσο αντιμνημονιακή όσο και ριζοσπαστικά προοδευτική. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα μπορεί να βοηθήσει τη χώρα και δεν θα έχει μέλλον. Γι’ αυτό η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν μπορεί να συμπεριλάβει στις γραμμές της χωρίς να χάσει το ρόλο και την αποστολή της δυνάμεις μνημονιακού προσανατολισμού και διαχείρισης εκείνης ή της άλλης μορφής, δυνάμεις που θα πατάνε σε πολλές βάρκες ή δυνάμεις αντιμνημονιακής ρητορικής χωρίς σαφές προοδευτικό πρόσημο πολιτικών επιλογών.
Ενόψει των ευρωεκλογών και της επιδίωξης τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα, θεωρείτε πως δικαιώνεται η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να είναι υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;
Η υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν είναι πλέον δεδομένη, δεν έχει νόημα να γυρίζουμε πίσω και όλοι πρέπει να εργαστούμε για να πάει όσο το δυνατόν καλύτερα και να έχει τις θετικότερες δυνατές επιδράσεις στις εσωτερικές και ευρωπαϊκές εξελίξεις. Κατά τ’ άλλα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι έτσι κι αλλιώς πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές και με μεγάλη διαφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.