Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Δεν υπάρχει μέλλον με τρόικα.

Με την ευρωοικονομία να συνεχίζει να βρίσκεται σε περιδίνηση και τη χώρα μας να παραμένει βυθισμένη στην ατελείωτη μαύρη τρύπα του χρέους, οι ευρωεκλογές πλησιάζουν και ντε φάκτο "σημαδεύουν" τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι στην πρόσφατη ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος της γειτονικής μας Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο κάλεσε σε "μια στροφή με τη σφραγίδα της αλληλεγγύης" γνωρίζοντας καλά ότι η Ευρωζώνη, η Ευρωένωση διανύει μια σοβαρή περίοδο κρίσης που μπορεί να φτάσει (όπως παραδέχονται πολλοί) στη διάλυση.

Οι πολιτικές ακραίας λιτότητας που επιβάλλουν τα νεοφιλελεύθερα γεράκια και προωθεί η παρέα της Μέρκελ έχουν διαμορφώσει στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες - μέλη ένα τοπίο κοινωνικής διάσπασης και αποδυνάμωσης που όλο και περισσότερο μοιάζει με ένα εκρηκτικό καζάνι. Μπροστά στις επερχόμενες ευρωεκλογές η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου αποπειράται μαζί με τη "δασκάλα" Μέρκελ και την ευρω-παρέα του Μπαρόζο να παρουσιάσουν ένα σκηνικό "βελτίωσης" και μια πορεία "στήριξης" ώστε να "σώσουν" ό,τι γίνεται από τον επερχόμενο πολιτικό σεισμό.

Τώρα, θα μου πείτε, όταν βγαίνει το διεθνές πρακτορείο Bloomberg και αναφέρει πως η επόμενη βοήθεια στη χώρα μας θα περιλαμβάνει μια παράταση των δανείων έως τα... 50 χρόνια (από τα σημερινά 30 χρόνια), μαζί με μια μείωση των επιτοκίων, αυτό μάλλον βαραίνει αρνητικά στη συγκυβέρνηση παρά τη "βοηθάει". Μισός αιώνας με τρόικα μόνο θετική πορεία δεν είναι για τον λαό μας.

Αλλά και ο πολύς ευρωεπίτροπος Όλι Ρεν μάς είχε "προετοιμάσει" με δηλώσεις του ότι η Ελλάδα θα παραμείνει υπό τον έλεγχο των δανειστών τουλάχιστον... έως τη δεκαετία του 2040! Οποία "ικανοποίησις" των εξουθενωμένων συμπολιτών μας, τι χαρά για το ενάμισι εκατομμύριο ανέργων και των λοιπών ομοιοπαθών από την τρόικα και τα Μνημόνια.

Το σιδερένιο χέρι της Μέρκελ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων (π.χ. Handelsblatt) είναι αποφασισμένος να δίνει σταθερή στήριξη στην τρόικα και μάλιστα να αντιμετωπίσει αυστηρά την όποια απόπειρα δομικής κριτικής προσπαθήσει να "αρθρώσει" η Ευρωβουλή. Στον δρόμο των Μέρκελ - Σόιμπλε φαίνεται να προσχωρεί πλήρως και ο φρέσκος αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (πρόεδρος του SPD), που μάλιστα αναφέρθηκε στην Ελλάδα με βαρείς χαρακτηρισμούς (τύπου "τριτοκοσμική χώρα"), ενώ υπενθύμισε ότι η χώρα μας μπήκε στην Ευρωζώνη παραποιώντας στοιχεία (λες και τότε δεν ήξερε όλη η Ευρώπη τα διάφορα κόλπα πολλών για τα ελλείμματα, τα χρέη κ.λπ.).

Οι όποιες τριβές και διαφωνίες μέσα στη μεγάλη συγκυβέρνηση του Βερολίνου δεν κρύβουν τη βασική σύμπλευση των δύο εταίρων στα ζητήματα της οικονομίας στην Ευρώπη και, κυρίως, τσακώνονται για την "πρωτοκαθεδρία". Χωρίς ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, η σημερινή πορεία της Ευρωένωσης απομακρύνεται από τις προσδοκίες, τις αγωνίες, τις δίκαιες απαιτήσεις των εργαζομένων, των νέων, των γυναικών και οδηγείται σε εκρηκτικό κοινωνικό αδιέξοδο. Η οικονομική κρίση που ταλανίζει τη γηραιά ήπειρό μας, συνδυασμένη πάντα με την οικονομική θύελλα που αντιμετωπίζουν και πολλές άλλες "ανερχόμενες" οικονομίες, αποτυπώνει μια γενικότερη αποσταθεροποίηση της διεθνούς κατάστασης, που συχνά - πυκνά εκδηλώνεται (και) με επιμέρους εκρήξεις.

Με μια Ευρωζώνη ακραίας λιτότητας η κρίση στην Ελλάδα και στον Νότο της Ευρώπης ανατροφοδοτείται και βαθαίνει, γι' αυτό ανησυχούν οι αρχισυμμορίτες του νεοφιλελευθερισμού μπροστά στην έκφραση των Ευρωπαίων πολιτών, που πολλαπλασιάζεται δυναμικά και θα εκδηλωθεί καθοριστικά στις ευρωεκλογές. Ο ρόλος της Αριστεράς, των κινημάτων, των συνδικάτων, όλων των δυνάμεων που εργάζονται για την ανατροπή αυτών των πολιτικών, είναι πλέον το πιο ενδιαφέρον "δεδομένο" των εξελίξεων που τρέχουν.

Μια Ευρώπη των ολιγαρχών, των νεοφιλελεύθερων, των μεγασυμφερόντων είναι ό,τι χειρότερο για τις κοινωνίες μας, την ανάγκη αλληλεγγύης των λαών, το αύριο των παιδιών μας. Ας εργαστούμε τώρα για την αλλαγή.

  • Εφημερίδα Η Αυγή Στούμπος Δημήτρης
  • |
  • 08.02.2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.