Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος

Πριν λίγες μέρες βρέθηκα σε ένα μαγαζί της περιοχής μας μαζί με κάτι φίλους για να ψιλοτσιμπήσουμε και να πιούμε καμιά μπύρα. Στο παραδίπλα τραπέζι κάθονταν 3-4 άτομα, γνωστοί μικροεργολάβοι όχι τίποτε σπουδαία πράγματα. Η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από το μεγάλο πρόβλημα της κοινωνίας μας, την ανεργία. Ήταν κοινή διαπίστωση ότι έχουν σφίξει πολύ οι δουλειές και δεν κινείται τίποτε στην αγορά. 
Κουβέντα στην κουβέντα ήρθαν και στα έργα του Δήμου. Θυμήθηκαν παλιές καλές εποχές και ανάμεσα σε γέλια και χάχανα προσγειώθηκαν στην σημερινή πραγματικότητα. Λίγες οι δουλειές και γιά τους κολλητούς. Ονόματα δεν άκουσα αλλά άκουσα κάτι που μου προξένησε μεγάλη εντύπωση. "Εγώ πληρώθηκα με άλλο τρόπο".   
Τι εννοούσε αυτός ο άνθρωπος; 
Αντροπαρέα σκέφτηκα θα αρχίσουν να διηγούνται τίποτε γκομενοϊστορίες. Έστησαν λοιπόν αυτί μην μείνω και γω πίσω. Κατινιά θα μου πείτε. Ε, δεν πειράζει. Έμαθα όμως το ορισμό της διαφάνειας που θα επικαλεστούν σε λίγες μέρες στον απολογισμό των πεπραγμένων της Δημοτικής αρχής. 
Ο μικροεργολάβος έρχεται σε συνεννόηση για κάποιο μικροέργο ή εργασία με τον πρόεδρο της κοινότητας ή τους διοικούντες του Δήμου και προφορικά δίνεται έγκριση για να το εκτελέσει αντί συμφωνηθέντος ποσού.  Στην συνέχεια  όλα όσα χρωστούνται μαζεύονται και γίνεται απευθείας ανάθεση σε κάποιον άλλο εργολάβο για έργο τις πιο πολλές εικονικό ή υπερτιμολογημένο  με το αζημίωτο φυσικά. Η εξυπηρέτηση πληρώνεται και αδρά.  Εκείνος διαχειρίζεται το ποσό και δίνει χρήματα όπου του πουν.  Άκουσα ότι ακόμη και τα ένσημα της εργολαβίας πουλιούνται. Και αν κατάλαβα καλά η όλη ιστορία μας κόστισε στο τριπλάσιο.  
Ρε εσείς εκεί στον Δήμο αφού κάνετε που κάνετε ένα μικροέργο, τι πρόβλημα έχετε και δεν θέλετε να εμφανίζεται η πραγματική εικόνα; Γιατί επιτρέπετε μεσάζοντες στο σύστημα; Ποιός υπογράφει ότι γίναν τα διάφορα έργα φούσκες; Με το έργο της Ποτιδάνειας τι έγινε; Θα πληρωθεί και αυτό με άλλο τρόπο;
Πάντως δεν μπορώ να πω, κύριος ο εργολάβος που πρόσφατα είχε πάρει χρήματα με αυτόν τον τρόπο. Έβαλε το χέρι στην τσέπη και πλήρωσε τον λογαριασμό της παρέας, παρόλο που του χρωστούσε ο Δήμος κανένα δεκαχίλιαρο το οποίο θα το πληρωθεί το 2014. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.