Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Απολογισμός ή παραπλάνηση

Απολογισμός!! Η κορυφαία στιγμή μιας Δημοκρατικής κοινωνίας. Καλεί λοιπόν η Δημοτική Αρχή (και όταν λέμε Δημοτική Αρχή δεν εννοούμε μόνο αυτούς που ασκούν διοίκηση αλλά το Δημοτικό Συμβούλιο που είναι πάνω από όλους) τους πολίτες για να "απολογηθούν" για την δράση τους. Δίνεται λοιπόν η ευκαιρία σε όλους να τοποθετηθούν στα Δημοτικά δρώμενα, από τον πρώτο πολίτη της κοινωνίας μας, τον Δήμαρχο μέχρι τον τελευταίο.
Μέχρι σήμερα έχω παρακολουθήσει αρκετές φορές αυτή την διαδικασία. Από την μια μεριά η διοίκηση θα προσπαθήσει να μας πείσει ότι έκανε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να εφαρμόσει το προεκλογικό της πρόγραμμα αλλά δεν της επιτράπηκε και από την άλλη η αντιπολίτευση να κατηγορεί την διοίκηση ότι αυθαιρετεί, παρανομεί και όταν θα έλθει στην εξουσία θα τα κάνει καλύτερα. Μια μικρογραφία της κοινωνίας δηλαδή. Οι λέξεις διαφάνεια, νομιμότητα, δημοκρατία, νοικοκύρεμα, εξυπηρέτηση του πολίτη και πολλές άλλες που στολίζουν τα προεκλογικά τους φυλλάδια θα έχουν την τιμητική τους. 
Σύγχρονοι Μαυρογυαλούροι...
Θα μας παρατάξουν μια σειρά νούμερα τα οποία θα μεταφραστούν ότι πάμε καλά από όποια πλευρά και να 'μαστε. Εκτελέστηκαν τόσα έργα, τόσα δαπανήθηκαν για μισθούς, τόσα δώσαμε εκεί τόσα δώσαμε εδώ.. Κάναμε ότι μπορούσαμε. Άλλωστε οι καιροί ού μενετοί...
Εμένα δεν με ενδιαφέρει τι θα πείτε. Θα σταθώ στο τι έχετε κάνει. ΚΑΝΕΝΑ έργο δεν έχει γίνει στο χωριό μου και το ίδιο συμβαίνει και στη γύρω περιοχή. Το να συντηρείς τους αγροτικούς δρόμους, τα δίκτυα ύδρευσης και τις υποδομές σου δεν το θεωρώ έργο. Είναι υποχρέωση
Η λέξη δημοκρατία έχει χάσει την έννοιά της. Βγάλτε τους ανθρώπους σας έξω να ακούσετε το λαό σας. Έχετε καταντήσει κονκλάβιο. Το γεγονός ότι το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει με την ψήφο των μελών δεν σημαίνει δημοκρατία. Έχετε καταντήσει τους Κοινοτάρχες σάκο του μποξ. Για οτιδήποτε παραπέμπετε τους πολίτες  σ'  αυτούς χωρίς να τους έχετε εκχωρήσει καμία αρμοδιότητα απλώς και μόνο για να τους ξεφορτωθείτε.
Στην διαφάνεια θα δώσετε ρεσιτάλ. Κάναμε τόσα έργα... Τόσα με δημοπρασία.. Παπαριές. Ολιγοπώλια. Κλειστές διαδικασίες μόνο για λίγους. Διαγωνισμοί στημένοι και από πριν ξεπουλημένοι. Μελέτες και τεχνικές περιγραφές στο πόδι που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει. Για τις μελέτες να κάνετε και ένα ειδικό τμήμα για να τις εκθέσετε όπως στη Σιβιτανίδειο.    
 Για το νοικοκύρεμα τι να πω. Να είναι καλά οι άνθρωποι που οργάνωσαν ένα Δήμο ο οποίος θα αποτελέσει πρότυπο. Χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί την βρίσκει. Αν υπάρχει κανένας άνθρωπος με φιλότιμο και προσπαθεί, του τα φορτώνουν όλα. Ευτυχώς κάναμε και μεταγραφές αλλά απ' ότι βλέπωμας βγήκαν  "κουτσά άλογα" Απ' την άλλη μεριά οι ευνοούμενοι δίνουν και παίρνουν. Εκχωρείτε βασικές αρμοδιότητες σε ιδιώτες. Με την πρόφαση της έλλειψης προσωπικού εκχωρείτε σιγά αρμοδιότητες όπως είναι η περισυλλογή και αποκομιδή απορριμάτων, η επισκευή των δικτύων ύδρευσης, η καταμέτρηση του νερού σε ιδιωτικές εταιρείες.  Ναι υστερεί ο Δήμος σε προσωπικό αλλά ας μας πει κάποιος επίσημα μιά ενέργεια που έγινε από πλευράς του Δήμου για να έρθει προσωπικό από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Μόνο κρυφά και με σκοπό την εξαγορά της ψήφου. Αφού βρίσκετε κατάλληλο έδαφος καλά κάνετε. 
Για την οικονομική ευμάρεια και ανάπτυξη τι να πω;  Σωρός τα κονδύλια από ευρωπαϊκά προγράμματα.  Μιά τα έργα μπαίνουν κατόπιν ενεργειών του "Α" μιά βγαίνουν βγαίνουν γιατί ολιγωρήσαμε και άντε τρέχουμε να παρακαλέσουμε τον "Β" μήπως μας το ξαναβάλει με προσωπική παρέμβαση του. Φτάσαμε να θεωρούμε επιτυχία την είσπραξη των τελών από τους Δημότες. Η Κυβέρνηση τσεκουρώνει τα θεσμοθετημένα έσοδα σας και εσείς αγρόν αγοράζετε. Καμία διαμαρτυρία. Απλώς τρέχετε -με το αζημίωτο φυσικά- στα συνέδρια της ΚΕΔΕ και στα forum της Ελληνογερμανικής επιχειρηματικότας  
Και από όλα αυτά δεν εξαιρώ και την αντιπολίτευση που με την στάση της δείχνει ότι είναι συνένοχη και αν τυχόν έρθει στα πράγματα θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.