Σάββατο 13 Απριλίου 2013


Γραφείο Βουλευτή Φωκίδας

   Ασπασίας Π. Μανδρέκα
                                                         

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ

            Σχετικά με το από 2-4-2013 έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού το οποίο απεστάλη στους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης και με το οποίο καλούνταν οι τελευταίοι να δηλώσουν την οργανικότητα των σχολικών μονάδων της περιοχής ευθύνης τους και εν συνεχεία να διατυπώσουν τις απόψεις τους για σχετικές μεταβολές ως προς αυτή, (οργανικότητα), ενημερώνουμε ότι:
Η Βουλευτής Φωκίδας, κ. Ασπασία Μανδρέκα, έχοντας ενημερωθεί αποκλειστικά και μόνο από τους αιρετούς αλλά και τους τοπικούς φορείς του Πολυδρόσου, οι οποίοι αντιδρώντας άμεσα τής παρέδωσαν την Κυριακή, 7-4-2013, το από 5-4-2013 Ψήφισμα αλλά και το υπ’ αριθμ. 3/2013 Πρακτικό Συνεδρίασης του Τοπικού Συμβουλίου Πολυδρόσου, (σημειώνουμε, δε, ότι μέχρι και την ώρα που γράφεται το παρόν Δελτίο κανένας άλλος φορέας, σύλλογος διδασκόντων ή σύλλογος γονέων και κηδεμόνων, δεν έχει ενοχλήσει τη Βουλευτή για το εν λόγω θέμα), προέβη στις εξής ενέργειες:

  1. Χθες, 10-4-2013, η Βουλευτής πραγματοποίησε συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας με τον Γενικό Γραμματέα του, κ. Αθανάσιο Κυριαζή. Στη διάρκεια της μεταξύ τους συνάντησης η Βουλευτής αφού μετέφερε την ανησυχία που έχει προκαλέσει το προαναφερθέν έγγραφο, εξήγησε τις ιδιαιτερότητες των υφισταμένων σχολείων και δήλωσε ρητά την κάθετη αντίθεση της στο ενδεχόμενο μείωσης οργανικών θέσεων στα σχολεία της Φωκίδας η οποία θα οδηγήσει σε υποβάθμιση του επιπέδου της Εκπαίδευσης, ενώ στη συνέχεια ζήτησε να ενημερωθεί για τις προθέσεις του Υπουργείου.
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, δήλωσε στη Βουλευτή ότι, αφενός, κάθε έτος αυτή την εποχή ζητούνται οι απόψεις των Διευθυντών Εκπαίδευσης για τα θέματα οργανικότητας, αλλά και, αφετέρου, ότι το Υπουργείο σχεδιάζει μια πλατφόρμα για βέλτιστη κατανομή των θέσεων. Διαβεβαίωσε, όμως, τη Βουλευτή ότι ο υποδεικνυόμενος υπολογισμός των οργανικών θέσεων ανά συγκεκριμένο σχολείο, ο οποίος αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, δεν αποτελεί, σε καμία περίπτωση, απόφαση του Υπουργείου για το κάθε αναφερόμενο στο έγγραφο σχολείο. Τόνισε, μάλιστα, ότι το ζήτημα βρίσκεται σε διερευνητικό στάδιο ενώ δεσμεύτηκε ότι θα είναι σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τη Βουλευτή.
  1. Επιπρόσθετα, σήμερα, 11-4-2013, η Βουλευτής, στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, κατέθεσε σχετική Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, η οποία έλαβε αριθμ. πρωτ. κατάθεσης 9521/11-4-2013 και της οποίας το περιεχόμενο έχει επί λέξει:

ΑΣΠΑΣΙΑ ΜΑΝΔΡΕΚΑ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού,
κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.


Θέμα: «Οργανικές θέσεις σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Νομό Φωκίδας για το σχολικό έτος 2013-2014».

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Διεύθυνση Διοικητικών Υποθέσεων της Γενικής Διεύθυνσης Διοίκησης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, απέστειλε την 2α-4-2013 στους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης εγκύκλιο στην οποία αναφέρεται:
«Από ελέγχους που έχουν διεξαχθεί στα καταχωρημένα στοιχεία του Ηλεκτρονικού Συστήματος καταγραφής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει διαπιστωθεί ότι μεγάλος αριθμός σχολικών μονάδων διατηρεί αυξημένη οργανικότητα, η οποία είναι δυσανάλογη με το μαθητικό δυναμικό που έχει στο ενεργητικό της. Εν όψει της έκδοσης Υπουργικών Αποφάσεων σχολικών μεταβολών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σας αποστέλλουμε πίνακες Δημοτικών σχολείων και Νηπιαγωγείων των περιοχών ευθύνης σας και παρακαλούμε για τις απόψεις σας σχετικά με την οργανικότητά τους».
Ειδικότερα, με το ανωτέρω έγγραφο το Υπουργείο Παιδείας καλεί τους Διευθυντές Εκπαίδευσης να δηλώσουν την οργανικότητα των σχολικών μονάδων της περιοχής τους και, αφού τούς προτείνει τον τρόπο υπολογισμού της οργανικότητας που θα πρέπει αυτές να έχουν, τούς ζητά να εκφράσουν τις απόψεις – προτάσεις τους και μάλιστα μέχρι την 5η-4-2013.
Επειδή, πρώτα από όλα, θεωρούμε ότι το χρονικό περιθώριο των τριών, (3), ημερών που χορηγήθηκε από το Υπουργείο στους Διευθυντές Εκπαίδευσης, ώστε να διατυπώσουν τις απόψεις τους, είναι εξαιρετικά σύντομο και πιεστικό σε σχέση με τη σπουδαιότητα του θέματος.
Επειδή, εξάλλου, η «υποδεικνυόμενη» από το προαναφερόμενο έγγραφο μείωση της οργανικότητας στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Φωκίδας μάς βρίσκει αντίθετους μιας και αποτελεί βαθιά πεποίθησή μας ότι μια τέτοια προοπτική αποτελεί ποιοτική υποβάθμιση του επιπέδου της Εκπαίδευσης η οποία μετά βεβαιότητας θα οδηγήσει στην πτώση του μορφωτικού επιπέδου των παιδιών μας.
Επειδή, ήδη κατά τη φετινή σχολική χρονιά, τα κενά στα σχολεία είναι αρκετά λόγω της μείωσης των διορισμών των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Όπως, δε, γνωρίζουμε οι διορισμοί αυτοί θα μειωθούν ακόμη περισσότερο κατά την επόμενη χρονιά.
Επειδή, άλλωστε, επί θητείας της προκατόχου σας Υπουργού, κας Διαμαντοπούλου, συντελέστηκαν στο Νομό Φωκίδας μεγάλες μεταβολές στα σχολεία, τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αφού πολλά από αυτά καταργήθηκαν και άλλα συγχωνεύτηκαν με αποτέλεσμα την καθημερινή ταλαιπωρία των μαθητών που αναγκάζονται να μεταβαίνουν σε άλλα χωριά ή πόλεις διαφορετικές από εκείνες που αυτά κατοικούν στο όνομα πάντα και με την προοπτική μιας αναβαθμισμένης Παιδείας.
           
Κατόπιν όλων αυτών ερωτάται ο κύριος Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού:

1) Ποιός είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την οργανικότητα των κατ’ ιδίαν σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Νομό Φωκίδας;
2) Ποιός είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών και αναπληρωτών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Νομό Φωκίδας για το επόμενο σχολικό έτος;
3) Πόσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και αναπληρωτών εκπαιδευτικών έγιναν για τις ανάγκες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Νομό Φωκίδας από το 2010, έτος πρώτης εφαρμογής του Μνημονίου;

 Αθήνα, 11 Απριλίου 2013

                                                                                                  Η ερωτώσα Βουλευτής,

                                                                                            
                                                                                                  Ασπασία Π. Μανδρέκα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.