Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

O Γ. Παπανδρέου, που κινδυνεύει να μείνει χωρίς έδρα (και ασυλία), στηρίζει τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ!...




Aπό την κυριακάτικη δημοκρατία. μέσω Press-GR


Οι εκλογές της ερχόμενης Κυριακής 17 Ιουνίου δεν θα κρίνουν μόνο την μελλοντική πορεία της χώρας και τις σχέσεις που θα διατηρήσει με την Ευρωζώνη. Στις κάλπες αυτές, όπως δείχνουν όλα, θα δοθεί η ευκαιρία να ξεκαθαριστούν με ένα ιδιόμορφο τρόπο και πολλές από τις εκκρεμότητες που συνδέονται με την πορεία χρεοκοπίας της Ελλάδας κατά τα τελευταία δύο χρόνια.
Ήδη, όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας» εκτυλίσσεται ένα έντονο παρασκήνιο στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται ο Γιώργος Παπανδρέου. Η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ στις 6 Μαΐου και η επαπειλούμενη ολοκληρωτική συντριβή του σε μια εβδομάδα έχει πυροδοτήσει μια ανηλεή σύγκρουση, μέχρι τελικής πτώσεως, μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού και του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Στον κ. Παπανδρέου καταλογίζεται από τους σημερινούς ενοίκους της Ιπποκράτους ότι υπονόμευσε όπως μπορούσε και με όσους μηχανισμούς του είχαν απομείνει το ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές. Ειδικά μάλιστα στην Αχαΐα εγκαλείται ότι έδινε γραμμή υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ -αφού ο ίδιος ως πρώην πρωθυπουργός δεν χρειαζόταν σταυρό για να εκλεγεί- με αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ να βουλιάξει στο ισχυρότερο κάστρο του και να βρεθεί από το 52,6% στο 14%. Το δε κόμμα του κ. Τσίπρα ήρθε πρώτο σκαρφαλώνοντας από το 3,8% στο 21,8%!
Τώρα, φαίνεται ότι ήρθε η στιγμή της «αντεκδίκησης» των βενιζελικών δυνάμεων. Με το σκεπτικό ότι το ΠΑΣΟΚ έχει υποστεί έτσι κι αλλιώς πανωλεθρία, η κινητοποίηση που γίνεται αυτές τις ημέρες στην Αχαΐα έχει στόχο να πέσει (ναι!) κι άλλο το «πράσινο» ποσοστό. ...
Με μια υποχώρηση μερικών μόνο χιλιάδων ψήφων σε όλο το νομό, το ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί κάτω από το τοπικό εκλογικό μέτρο και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα πάρει καμία έδρα. Άρα, ο κ. Παπανδρέου δεν θα βγει βουλευτής.
Η γκιλοτίνα που στήνεται για τον πρώην πρωθυπουργό δεν θα είναι μόνο εσωκομματική στο πλαίσιο της τελικής εκκαθάρισης λογαριασμών. Ο κ. Παπανδρέου εκτός από την προσωπική και πολιτική απαξίωση μένει σε μια τέτοια περίπτωση και δίχως βουλευτική ασυλία εν ενόψει των δικαστικών περιπετειών που κινδυνεύει να αντιμετωπίσει αυτός και άλλα μέλη της οικογένειάς του. Οι υποθέσεις για το φουσκωμένο έλλειμμα της ΕΛΣΤΑΤ με την εμπλοκή και του τότε υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, την προσφυγή της χώρας στη ΔΝΤ και την εφαρμογή του θανατηφόρου Μνημονίου καθώς και για τα περίφημα CDS που έκαναν δισεκατομμυριούχους τους κερδοσκόπους και τους φίλους τους, παραμένουν ανοικτές ακόμη και σε δικαστικό επίπεδο. Όπως φαίνεται μάλιστα αποτελούν τον μόνιμο εφιάλτη του κ. Παπανδρέου αφού σύμφωνα με πληροφορίες ζητεί διαρκώς ενημέρωση για τις εξελίξεις στα συγκεκριμένα θέματα. Και όπως αναφέρουν συνομιλητές του κάθε φορά είναι έκδηλη η ανησυχία του ότι θα βρεθεί στο «απόσπασμα» για τις υποθέσεις αυτές.
Όμως ο πρώην πρωθυπουργός, έχοντας αντιληφθεί ότι ο κ. Βενιζέλος ακόμη και αν ήθελε δεν μπορεί να του προσφέρει -στην κατάσταση που βρίσκεται αυτός και το ΠΑΣΟΚ- καμιά προστασία, κινήθηκε εγκαίρως προς άλλες κατευθύνσεις. Οι πληροφορίες λένε ότι στράφηκε εγκαίρως (και αυτός) προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, διαγιγνώσκοντας την άνοδό του και την τάση να αποτελέσει το «νέο ΠΑΣΟΚ». Ένα τμήμα αυτής της προσέγγισης θεωρείται και η βοήθεια που προσέφερε στην Αχαΐα.
Η καθοριστική όμως βοήθεια που είχε -και έχει ακόμη- να προσφέρει στον κ. Τσίπρα ο κ. Παπανδρέου συνδέεται με τα αμερικανικά κέντρα εξουσίας. Ο πρώην πρωθυπουργός διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με παράγοντες του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου των ΗΠΑ που έχουν άμεσο ενδιαφέρον για την εξέλιξη του νομισματικού πολέμου με την Ευρώπη. Όπως λένε οι γνωρίζοντες λοιπόν προθυμοποιήθηκε να δώσει «διαβεβαιώσεις» και να ανοίξει δρόμους στους κύκλους αυτούς υπέρ του κ. Τσίπρα, γνωρίζοντας το πάθος και τη βιασύνη του 38χρονου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει την πρωθυπουργία. Κατά μια ανεπιβεβαίωτη πληροφορία μάλιστα ο κ. Παπανδρέου είχε το προηγούμενο διάστημα και τουλάχιστον μια επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα ενώ ακόμη και το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη αυτές τις ημέρες μπορεί να είχε ως πρόσχημα την ομιλία του σε συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς αλλά δεν είναι καθόλου άσχετο με τις παραπάνω διεργασίες, παραμονές των εκλογών. Φέρεται μάλιστα να καθησύχασε τους συνομιλητές του ότι ο κ. Τσίπρας δεν σκοπεύει «να τα τινάξει όλα στον αέρα», επικαλούμενος και όσα είχε ήδη πει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στους πρεσβευτές των G20 τις προηγούμενες ημέρες.
Από την πλευρά του κ. Τσίπρα είναι άγνωστο ποια στάση θα επιλεγεί μετά τις 17 Ιουνίου για τα μεγάλα εγκλήματα της διετίας Παπανδρέου. Παρατηρείται ωστόσο ότι το τελευταίο διάστημα έχει μειώσει, αν όχι απαλείψει εντελώς, τις προσωπικές αναφορές του στον πρώην πρωθυπουργό περιοριζόμενος σε γενικές πολιτικές καταγγελίες κατά του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ. Αντιθέτως, στην παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας, προ ολίγων ημερών, «αντέγραψε» αρκετές από τις βαρύγδουπες εξαγγελίες που είχε χρησιμοποιήσει και ο κ. Παπανδρέου κατά τις παραμονές των εκλογών του 2009. Ενδεχομένως αυτά να οφείλονται μόνο σε προεκλογικές σκοπιμότητες προκειμένου να προσελκύσει ευκολότερα κι ένα τμήμα «παπανδρεϊκών» ψηφοφόρων, όπως και αξιωματούχων και συνδικαλιστικών παραγόντων, που αναζητούν νέα κομματική στέγη ως υποκατάστατο του ΠΑΣΟΚ. Ακόμη κι αυτή η αθώα εκδοχή αν ισχύει πάντως, επιτρέπει στον περίγυρο του πρώην πρωθυπουργού να προεξοφλεί ότι με πιθανή εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις 17 Ιουνίου η οικογένεια του κ. Παπανδρέου δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα και δεν πρόκειται να «συρθεί» σε εξεταστικές επιτροπές ή άλλες επώδυνες διαδικασίες για να λογοδοτήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.