Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

ΚΡΑΥΓΗ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ 35ΧΡΟΝΗ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΗ - ΕΨΑΧΝΑ ΕΝΑΝ ΜΗΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΩ ΦΑΡΜΑΚΑ


  • ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ...
  • ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ,ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ, ΤΟΥ ΥΠΕΡΤΑΤΟΥ ΚΑΘΑΡΜΑΤΟΣ, ΑΝΔΡEΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ,Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΦΟΥ ΤΑ Γ@@@@Ε ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΕΦΥΓΕ ΣΑΝ ΚΥΡΙΟΣ...

Ο εφιάλτης χιλιάδων ασθενών και των συγγενών τους, που το τελευταίο διάστημα αναζητούν φάρμακα απολύτως απαραίτητα για τις θεραπείες τους, δεν έχει τέλος... Ειδικά οι καρκινοπαθείς, όπως και οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, καρδιακή ανεπάρκεια, οφθαλμολογικά προβλήματα κ.ά., συνεχίζουν να υπόκεινται στο μαρτύριο της αγωνιώδους αναζήτησης από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.
Κάποιοι δεν βρίσκουν λύση για εβδομάδες, με αποτέλεσμα η ζωή τους να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο, ενώ άλλοι προμηθεύονται το απαραίτητο σκεύασμα με αρκετή καθυστέρηση, γεγονός που διαταράσσει την ομαλή εξέλιξη της θεραπείας τους.
Αλλά και το σύνολο των ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ (στο νέο «υπερταμείο», που αδυνατεί να εξοφλήσει ποσά ύψους 950 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς), ταλαιπωρούνται στα φαρμακεία. Καθημερινά εκτυλίσσονται τραγικές σκηνές με ασφαλισμένους να ξεσπούν ακόμη και σε λυγμούς εκλιπαρώντας για τη θεραπεία τους, καθώς οι φαρμακοποιοί, διεκδικώντας την άμεση πληρωμή παλιών και νέων οφειλών, αρνούνται να δώσουν φάρμακα, παρά μόνο αν πληρωθούν τοις μετρητοίς!
Παρά το γεγονός ότι ο υπηρεσιακός υπ. Υγείας καθηγητής Χρήστος Κίττας με ειδική ρύθμιση εξασφάλισε τα πρώτα 75 εκατ. ευρώ και άλλα 125 εκατ., με χρονοδιάγραμμα σταδιακής εξόφλησης έως τα μέσα Ιουνίου, οι φαρμακοποιοί απαιτούν άμεση συνολική εξόφληση.
Εκοψαν την πίστωση
Τα αίτια της ταλαιπωρίας των πολιτών σχετίζονται και με την αδυναμία των νοσοκομείων να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς τους προμηθευτές, με αποτέλεσμα ορισμένες εταιρείες (μεταξύ αυτών και προμηθεύτριες ακριβών ογκολογικών φαρμάκων) να έχουν σταματήσει την πίστωση.
Μια άλλη διάσταση είναι και η ανεξέλεγκτη δραστηριότητα των παράλληλων εξαγωγών, που εξαφανίζουν δεκάδες φάρμακα ευρείας κατανάλωσης από τα ράφια των φαρμακείων.
Και ενώ το αδιέξοδο μεγαλώνει, οι ασθενείς και οι οικείοι τους βιώνουν έναν εξοντωτικό «Γολγοθά». Η πολυπλοκότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τους φέρνει στα όρια της απόγνωσης, ενώ οι ιστορίες που περιγράφουν κινούνται εκτός των ορίων της λογικής.
Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία της 35χρονης Αναστασίας Δ. (τα πλήρη στοιχεία της είναι στη διάθεση της εφημερίδας), που κάνει χημειοθεραπείες εδώ και 3 μήνες, καθώς ο καρκίνος μαστού προχώρησε σε μετάσταση στο ήπαρ. «Αναζητώ τον τελευταίο μήνα στα ογκολογικά νοσοκομεία "Αγιος Σάββας", "Μεταξά", αλλά και στο "Ιπποκράτειο", τα δύο πανάκριβα φάρμακα, που χρειάζομαι για τη θεραπεία μου. Είναι το "Abraxane", που κοστίζει 2.000 ευρώ και το "Avastin" που κάνει 3.000 ευρώ.
Μου λένε "δεν υπάρχουν, μπορείς να πας σε ιδιωτικό φαρμακείο και να τα πληρώσεις". Σημειώνουν πάνω στη συνταγή την ένδειξη "Στερείται" (σ.σ. αυτό το φάρμακο το νοσοκομείο), οπότε πάω από φαρμακείο σε φαρμακείο για να το αγοράσω και αν δεν το βρω πρέπει να το παραγγείλω, εφόσον εντοπίσω φαρμακοποιό που έχει τη δυνατότητα να μου το εξασφαλίσει. Σε κάθε περίπτωση, παραλαμβάνω τα φάρμακά μου με καθυστέρηση. Πρέπει να πληρώνω και κάποια άλλα έξοδα, συχνές εξετάσεις, γι' αυτό χρειάζομαι συνολικά κάθε μήνα, περίπου 7.000 ευρώ. Το φαρμακείο θέλει μετρητά», εξηγεί η Αναστασία.
«Πρόσφατα μου κόψανε την αναπηρική σύνταξη των 500 ευρώ. Εχω αναπηρία 80% και είναι το μοναδικό μου εισόδημα. Ωστόσο, επειδή μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες οφείλουν να διαχωρίσουν τους πραγματικούς από τους εικονικούς αναπήρους, μας καλούν να περάσουμε ξανά από επιτροπές.
Πέρασα ήδη την πρώτη και ώσπου να περάσω δεύτερη και τρίτη δεν εισπράττω ούτε αυτά τα χρήματα! Οι συγγενείς μου, ήδη από τον Φεβρουάριο που δημιουργήθηκε ξανά το πρόβλημα, μου δάνειζαν χρήματα, που δεν ξέρω πότε θα μπορέσω να τα πάρω από το Ταμείο να τους τα επιστρέψω.
Τελευταία, αδυνατούσαν και οι ίδιοι να αντεπεξέλθουν οικονομικά, με αποτέλεσμα να δανείζονται για λογαριασμό μου, από φίλους και γνωστούς, ώστε να παίρνω τα φάρμακα έγκαιρα και να μη χάσω μεγάλο χρονικό διάστημα από τη θεραπεία μου...»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.