Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Δημοσίευμα που επικαλείται τις θέσεις της τρόικας κάνει το γύρο του διαδικτύου


Διαβάζω σημερινό δημοσίευμα της Realnews, το οποίο αλίευσα από το newsit (εδώ), με τίτλο ''Τρόικα: Εάν τα βρείτε αλλάζουμε το μνημόνιο'' και αναπαράγεται τάχιστα από τους εκγλωβισμένους Έλληνες. Δυστυχώς, συνεχίζουμε να μην κοιτάζουμε την αλήθεια κατάματα και να αντιμετωπίζουμε τα οικονομικά μας προβλήματα ψάχνοντας πετρέλαιο, φυσικό αέριο, λίρες από το σεντούκι του παππού. Θα επιχειρήσω να αποδομήσω - με βάση τη λογική - το συγκεκριμένο δημοσίευμα αν και δυστυχώς τούτο δε θα βολεύει κανένα. Ας πάψουμε, όμως, να δεχόμαστε ό,τι μας βολεύει και ας αποφασίσουμε να δεχθούμε την αλήθεια.

Το δημοσίευμα ξεκινά ως εξής:...
Παράθυρο για επαναδιαπραγμάτευση με 6 αλλαγές ανοίγει η τρόικα. Συμφωνία με την τρόικα για ένα πακέτο με έξι σημαντικές αλλαγές στο μνημόνιο θα μπορούσε να πετύχει μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση στην Ελλάδα, αρκεί να σχηματιστεί γρήγορα και να κρατήσει τη χώρα στο παιχνίδι.
Η θέση αυτή δεν είναι της τρόικας αλλά του γράφοντα! Η επίσημη θέση της τρόικας είναι ''σχηματίστε κυβέρνηση και συζητάμε''...

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της Κομισιόν, οι δανειστές της Ελλάδας, βλέποντας ότι ο ελληνικός λαός αποδοκίμασε με την ψήφο του την πολιτική της σκληρής λιτότητας, αφήνουν ανοιχτό παράθυρο τόσο για επαναδιαπραγμάτευση στο μείγμα της πολιτικής που ακολουθείται για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων όσο και για νέες παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

Όπου διαβάζετε ''καλά πληροφορημένες πηγές'' και δε γίνεται αναφορά στις πηγές, αυτές απλά δεν υπάρχουν.

Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών που μίλησαν στη Real News μια κυβέρνηση με ευρεία αποδοχή μπορεί τεκμηριωμένα να πετύχει μετά από συζήτηση με τους δανειστές τα εξής.

Αυτός που μίλησε με τη Realnews ήταν ένας έλληνας σερβιτόρος κεντρικού εστιατορίου των Βρυξελλών, ο οποίος κατά το σερβίρισμα των Τρισέ-Γιούνκερ, κατέγραψε σημείο σημείο τα παρακάτω έξι σημεία->

1. Την παράταση τουλάχιστον κατά 1 έτος (έως το τέλος του 2015) της προθεσμίας για τη μείωση των ελλειμμάτων.
Η πρόταση Βενιζέλου: η επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής μέχρι το 2015 ή και περισσότερο (το πρώτο είναι επιτεύξιμο χωρίς επιπρόσθετο δανεισμό) χωρίς οριζόντιες περικοπές.

2. Μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους με κούρεμα των δανείων και του επίσημου τομέα.
Νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έως το καλοκαίρι, αναμένει ο οικονομικός σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης, Πέτερ Μπόφινγκερ, ένας από τους αποκαλούμενους «σοφούς» της, σε συνέντευξή του, στο τεύχος της αυστριακής μηνιαίας οικονομικής επιθεώρησης «Γκεβίν», που κυκλοφορεί μεθαύριο.
Φυσικά και πολλοί άλλοι όπως ο ''αντιμνημονιακός'' Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γιαν Κις ντε Γιάγκερ, ο "Συριζαίος" Αυστριακός Guenter Leitold της Capital Bank GRAWE, οι τρεις "Καμμένοι" γνωστοί οίκοι αξιολόγησης κτλ...

3. Τη διατήρηση της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων.
Υπάρχει Έλληνας εργαζόμενος που να μην την επιθυμεί;

4. Την ανάσχεση των μειώσεων ή και την αποκατάσταση ορισμένων συντάξεων.
Η αποκατάσταση (επικοινωνιακό εύγε για τη χρήση της λέξης!) συντάξεων ή και μισθών μπορεί να γίνει χωρίς την τρόικα ή όποιο μνημόνιο, αρκεί αυτή να μην αυξάνει τις δαπάνες = Aυξάνει το έλλειμμα.

5. Τη συγκράτηση των μισθών στον δημόσιο τομέα.
Η συγκράτηση (άλλο ένα εύγε εδώ) των μισθών θα μπορούσε να συνοδεύεται και από αύξηση. Μη φάμε τον παπά μισό. Αν και η μούφα δε χορταίνεται.

6. Μια μεγάλη μείωση του μέσου φορολογικού βάρους για τους μισθωτούς.
Το έλλειμμα, σε καθεστώς ύφεσης, μειώνεται με μείωση των δαπανών και αύξηση των εσόδων. Το έλλειμμα αυξάνεται με αύξηση των δαπανών και μείωση των εσόδων. Γκε γκε;
Να προσθέσω και εγώ ένα σημείο:
7) Δεν υπάρχει δίλημμα μνημόνιο-αντιμνημόνιο. Το 90% των θέσεων του μνημονίου είναι πράγματα που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα για να γίνει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος και να μην παραμείνει ένα μεταοθωμανικό προτεκτοράτο του φεσιού, του ρουσφετιού και της αρπαχτής. Επίσης, μπορούν να αλλάξουν πολλά στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης. Επι παραδείγματι, μπορούμε να επιδιώξουμε κυκλική μείωση του ελλείμματος (βλέπε θέση Στουρνάρα) με την οποία δε διαφωνεί ο Ολάντ (νέο διαπραγματευτικό χαρτί που δύναται να αλλάξει τις ισορροπίες) κ μπορεί να πάει το ελληνικό έλλειμμα από 9 σε 7%.  Και αυτό διότι αυξήσαμε τη διαπραγματευτική μας αξία κ βέβαια, εκμεταλλευόμενοι το εκλογικό αποτέλεσμα.
Δε μπορούμε όμως να συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε με τυφλή διάθεση κ να ζητάμε ισότιμη σχέση, εκβιάζοντας κ απειλώντας!
Να το απλουστεύσουμε; Αν θέλουμε να το πούμε αλλαγή του μνημονίου, επαναπροσδιορισμός, καταγγελία κ αρχή από μηδενική βάση κτλ...θα δημαγωγούμε εξίσου με τους Συριζοκαμμένους. Δεν υπάρχει αντιμνημόνιο! Υπάρχει μνημόνιο με δυνατότητα πολλών βελτιώσεων αλλά χωρίς αλλαγή κατεύθυνσης. Τα υπόλοιπα είναι απλά για εσωτερική κατανάλωση. Το ζητούμενο είναι πως δημοσιεύματα αυτού του τύπου δικαιώνουν την τυφλή ψήφο και ενισχύουν κόμματα, τα οποία θεωρούν πως με τη λογική του καμικάζι μπορούμε να πλουτίσουμε! Απαιτείται η ελάχιστη προσοχή από τους διαμορφωτές άποψης τούτες τις κρίσιμες ημέρες.

Από epikairo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.