Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Φόβος για ντόμινο: 1 τρισ. ευρώ ζημιά από ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας

Μία άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας θα κόστιζε πάνω από ένα τρισεκατομμύριο ευρώ στην ευρωζώνη εκτιμά «εμπιστευτικό» έγγραφο του IIF, που δημοσιοποίησε σήμερα το πρακτορείο Reuters, και με το οποίο το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο καλεί τους κατόχους ελληνικών ομολόγων να συμμετάσχουν στο κούρεμα ώστε να αποφευχθούν μεγαλύτερες ζημιές και μετάδοση της κρίσης.
Για «σημαντικές και καταστροφικές» επιπτώσεις από μια άτακτη ελληνική χρεοκοπία προειδοποιεί το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), λίγα μόνο εικοσιτετράωρα πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Σε επίσημο έγγραφό του, το οποίο έχει στην κατοχή του το Reuters, και με ημερομηνία 18 Φεβρουαρίου 2012, το IIF επισημαίνει ότι μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας θα καθιστούσε κατά πάσα πιθανότητα απαραίτητη την εξωτερική στήριξη της Ισπανίας και της Ιταλίας, ενώ θα οδηγούσε σε απώλειες άνω του 1 τρισ. ευρώ για την ευρωζώνη, συγκεκριμένα 1,3 τρισ. ευρώ που θα βαρύνουν κατά κύριο λόγο την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). ...


«Υπάρχουν μερικές πολύ σημαντικές και καταστροφικές συνέπειες, οι οποίες θα προέκυπταν από μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας», αναφέρεται στο έγγραφο του IIF και για αυτό το λόγο απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των κατόχων ελληνικών ομολόγων στο κούρεμα, ώστε όπως τονίζεται να εξασφαλίσει η Ελλάδα πάνω από 100 δισ. ευρώ και να σταθεροποιηθεί η οικονομία της.

bankwars.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.