Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Ε.Γ.Σ.Δωρίδας Μιά ιστορία με άδοξο τέλος


       Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Δωρίδος την 6/2/2012.  Το ύστατο χαίρε σε  πολύχρονη διαδρομή στα εμπορικά δρώμενα της περιοχής Ευπαλίου. Χρέη 400.000 σε μια επιχείρηση που πριν 15χρόνια ήταν κερδοφόρα. Πώς να δημιουργήθηκαν άραγε?
       Μήπως φταίνε γιαυτό οι 4 εργαζόμενοι που απασχολούνταν στην επιχείρηση? Αδύνατον τους χρωστάτε 90.000€ και 63.000€ στο ΙΚΑ από τις εργοδοτικές εισφορές τους. 
       Μήπως φταίει ο κόσμος που δεν είχε συνεταιριστική αντίληψη και σταμάτησε να ψωνίζει? Όχι γιατί τον οδηγήσατε με τον τρόπο σας στους ιδιώτες. Για να δούμε τον τζίρο του καθενός σας από τα μέλη του ΔΣ την τελευταία 10ετία. Μόνον αυτοί που δεν είχαν χρήματα έρχονταν στο συνεταιρισμό.  Όλοι σας, όσοι ασχολιόσασταν με την γεωργία και την κτηνοτροφία, αγοράζατε από τους ιδιώτες και δίνατε και το κακό παράδειγμα στους απέξω.  Ακόμα και σήμερα η ένωση αγοράζει από το τοπικό εμπόριο και τα μεταπωλεί. Δεν αγοράζει από την Ε.Γ.Σ. Ναυπακτίας Μεσολογγίου.
          Είναι δυνατόν το χρέος να δημιουργήθηκε μέσα σε μια μέρα? Δεν βλέπατε που πήγαινε νωρίτερα. Την ξεζουμίσατε  από όλες τις πλευρές. Όταν οι άλλοι συνεταιρισμοί ενώνονταν για να αντιμετωπίσουν τους εμπόρους (π.χ. Ένωση  Ναυπακτίας Μεσολογγίου) εσείς πουλάγατε την περιουσία για να παραμείνετε στην διοίκηση  πιστεύοντας ότι το μαγαζάκι θα είναι για πάντα δικό σας. Κτυπάγατε τις πλάτες των γιαγιάδων και των παπούδων και τους υποχρεώνατε για να κλέψετε την ψήφο τους λες και τους μοιράζετε τα λεφτά σας.  Πέστε μας μια επένδυση που κάνατε. Το εργαστήριο που φτιάξατε και αυτό με επιδότηση και δεν θα δουλέψει ποτέ. Πόσο ήταν η δικιά σας συμμετοχή και τι απέδωσε. Το ελαιοτριβείο το οποίο το ξεπουλήσατε για 35 εκατομμύρια δραχμές.  Το ξηραντήριο που το αφήσατε στην τύχη του. Πήγατε να το ξεπουλήσετε και αυτό αλλά δεν σας βγήκε γιατί δεν έχετε κυριότητα στο χώρο αλλά απλά την χρήση του.  Κανένα όραμα.
          Δημιουργήσατε δικιά σας σχολή και τα πλοκάμια της απλώθηκαν σε όλο το δημόσιο βίο της περιοχής. Όπου Οργανισμός. Σύλλογος, Δήμος μπροστά βλέπεις τα πρόσωπα που πέρασαν από την ΕΓΣΔ ή τους συγγενείς τους. Όλοι εναλλάσσονταν σε όλα τα αξιώματα (να μην αναφέρω ονόματα)  και σήμερα κάνουν την πάπια.  Πώς είναι δυνατόν να πάει η κοινωνία μας μπροστά. 
          Και έρχεστε σήμερα σαν «μεταννοούσες Μαγδαληνές» να ζητάτε από τον Δήμο και την κοινωνία να σας βοηθήσει.  Χωρίς να μπείτε στην διαδικασία να εξηγήσετε πως φτάσατε ως εδώ.  Είναι δυνατόν.   Βάζετε τον Δήμο και την τοπική κοινωνία συνένοχη. Ζητάτε από τον Δήμαρχο, αν είναι δυνατόν, να αγοράσει το ακίνητο της Ένωσης για να στεγάσει την Αστυνομία και το Ειρηνοδικείο και να προσδιορίσει το τίμημα που μπορεί να  καταβάλλει. Λες και είναι στο χέρι του.  Ας το βγάλουν στο σφυρί και να γίνει φωλιά για νυχτερίδες και ποντίκια.

                             Ευχαριστώ για την φιλοξενία

                               Η ΤΡΕΛΗ  ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.